Ειδήσεις

Αγωνιστικό Πρωτόκολλο Αγώνων

ballfutsal.jpg

Ενημέρωση/υπενθύμιση για το αγωνιστικό πρωτόκολλο στο σύνολό του, το οποίο είναι εγκεκριμένο από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ

Αρ.πρωτ.: 8312
Ημερομηνία: 14/10/2020
ΠΡΟΣ: Τα σωματεία Σάλας
ΘΕΜΑ: Αγωνιστικό Πρωτόκολλο Αγώνων Ποδοσφαίρου Σάλας 2020-2021
ΣΗΜΑΝΣΗ: ΕΠΕΙΓΟΝ & ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
Κύριε Πρόεδρε,

Με την παρούσα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε/υπενθυμίσουμε για το αγωνιστικό πρωτόκολλο στο σύνολό του, το οποίο είναι εγκεκριμένο από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ και ισχύει στις επίσημες διοργανώσεις της ΠΕΠΣΣ, τόσο στα κλειστά γυμναστήρια όσο και στις ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις που πολλά σωματεία μας χρησιμοποιούν ως έδρες. Επισημαίνουμε ότι τόσο στα κλειστά όσο και στα ανοιχτά γήπεδα, ορίζονται δύο ζώνες, η ΖΩΝΗ 1 που είναι ο αγωνιστικός χώρος και η ΖΩΝΗ 2 που αναφέρεται στην κερκίδα (κλειστά) ή στον περιβάλλοντα χώρο εκτός περίφραξης αγωνιστικού χώρου (ανοιχτά γήπεδα). Και στις δύο περιπτώσεις γηπέδων και σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, τα σωματεία υποχρεούνται να έχουν/ορίσουν έναν υγειονομικό υπεύθυνο, ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος με το έργο της θερμομέτρησης όλων όσων βρίσκονται εντός του αγωνιστικού χώρου και της συμπλήρωσης του ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ-ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΩΝ.

Για τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση της διαδικασίας της θερμομέτρησης και της καταγραφής των τιμών στον κατάλογο, καλό θα είναι τα διαγωνιζόμενα σωματεία να προετοιμάζουν τις λίστες τους, ώστε ο υγειονομικός υπεύθυνος του γηπεδούχου σωματείου να ολοκληρώνει γρήγορα τη διαδικασία και να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος. Να επισημάνουμε με τον πιο ρητό τρόπο ότι το κάθε σωματείο που μετέχει στις διοργανώσεις μας και ιδιαίτερα το εκάστοτε γηπεδούχο, είναι υπεύθυνο και υπόλογο απέναντι σε όλες τις οδηγίες που έχει εκδώσει η ΓΓΑ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται από τη μη τήρηση του πρωτοκόλλου (π.χ. πρόστιμο). Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι η ΓΓΑ μας γνωστοποίησε ότι κλιμάκια θα προβαίνουν σε τακτικούς ελέγχους για να πιστοποιούν την τήρηση του πρωτοκόλλου.

Α. ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ
1. Όλοι οι αγώνες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.
2. Διαχωρισμός της εγκατάστασης σε δύο ζώνες: Α ΖΩΝΗ (αγωνιστικός χώρος), Β ΖΩΝΗ (κερκίδα).
3. Μία κοινή είσοδος – έξοδος όλων όσων έχουν το δικαίωμα να δίνουν το παρών στο γήπεδο, με χρήση αντισηπτικού διαλύματος τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο.
4. Ορισμός Υγειονομικού Υπευθύνου κάθε σωματείου.
5. Υποχρεωτική θερμομέτρηση όλων των εισερχομένων στην αθλητική εγκατάσταση από τον υγειονομικό υπεύθυνο της γηπεδούχου ομάδας και καταγραφή των αποτελεσμάτων στον ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ – ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΩΝ, που ήδη έχει κοινοποιηθεί στα σωματεία και επισυνάπτεται εκ νέου. Ο κατάλογος (τόσο του γηπεδούχου σωματείου όσο και του φιλοξενούμενου σωματείου) συμπληρώνεται παρουσία του Α’ Διαιτητή και μετά το τέλος του αγώνα παραδίδεται από τον Α’ Διαιτητή στον υπεύθυνο της εκάστοτε εγκατάστασης για να γίνει η ιχνηλάτηση τυχόν κρουσμάτων. Σημειώνεται ότι δεν αρχίζει ο αγώνας εάν δεν συμπληρωθούν καταλλήλως οι κατάλογοι των δύο σωματείων.
6. Στην Α ΖΩΝΗ έχουν δικαίωμα να βρίσκονται όσοι αναγράφονται στο φύλλο αγώνα, δηλαδή οι 14 αθλητές ανά σωματείο, ο προπονητής κάθε σωματείου, οι αξιωματούχοι των σωματείων (εκπρόσωπος, γυμναστής, στατιστικολόγος), οι δύο διαιτητές, ο χρονομέτρης αγώνα, ο ιατρός αγώνα και ο παρατηρητής διαιτησίας, όλοι υποχρεωτικά με μάσκες, πλην των προπονητών, των αθλητών και των διαιτητών. Στο τραπέζι της Γραμματείας Αγώνα θα υπάρχει αντισηπτικό διάλυμα και γάντια μίας χρήσης.
7. Για τους παρευρισκόμενους στη Β ΖΩΝΗ συμπληρώνεται ξεχωριστός κατάλογος ΕισερχομένωνΕξερχομένων, με θερμομέτρηση, πάλι υπό την ευθύνη του υγειονομικού υπεύθυνου του γηπεδούχου σωματείου. Στη Β ΖΩΝΗ έχουν δικαίωμα να βρίσκονται – υποχρεωτικά με χρήση μάσκας – ένα άτομο από το συνεργείο βιντεοσκόπησης του αγώνα, από τρία μέλη των Δ.Σ. των διαγωνιζόμενων σωματείων και τρία μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης. Όλοι οι παραπάνω, πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις και να κάθονται αφήνοντας τουλάχιστον δύο κενά καθίσματα μεταξύ τους.
8. Όλοι οι αθλητές πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με την Ετήσια Κάρτα Υγείας τους, αλλιώς δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής.
9. Καταργείται το μέτρο των διακριτικών (σαλιάρες) κατά τη διάρκεια του αγώνα για τους αναπληρωματικούς παίκτες
10. Απαγορεύονται οι εναγκαλισμοί κατά τους πανηγυρισμούς στην επίτευξη τέρματος και οι χειραψίες πριν την έναρξη κάθε αγώνα. Απαγορεύεται επίσης το φτύσιμο από τους ποδοσφαιριστές.
11. Απαγορεύεται η αλλαγή πάγκων στην ανάπαυλα, καθώς και η αλλαγή τερμάτων, σε υπέρβαση του κανονισμού που το κατατάσσει ως υποχρεωτικό.
12. Μετά από κάθε αγώνα ο υπεύθυνος της εγκατάστασης (Δήμος), υποχρεούται να απολυμάνει σχολαστικά τους πάγκους και τα αποδυτήρια, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για καθαρισμό και απολύμανση μη υγειονομικών χώρων.

Β. ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
1. Όλοι οι αγώνες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Απαγορεύεται η παρουσία οποιουδήποτε φιλάθλου/γονέα μέσα στο αθλητικό κέντρο.
2. Διαχωρισμός της εγκατάστασης σε δύο ζώνες: Α ΖΩΝΗ (αγωνιστικός χώρος), Β ΖΩΝΗ(περιβάλλοντας χώρος εκτός περίφραξης αγωνιστικού χώρου)
3. Μία κοινή είσοδος – έξοδος όλων όσων έχουν το δικαίωμα να δίνουν το παρών στο γήπεδο, μεχρήση αντισηπτικού διαλύματος τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο.
4. Ορισμός Υγειονομικού Υπευθύνου κάθε σωματείου
5. Υποχρεωτική θερμομέτρηση όλων των εισερχομένων στην αθλητική εγκατάσταση από τον υγειονομικό υπεύθυνο της γηπεδούχου ομάδας και καταγραφή των αποτελεσμάτων στον ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ – ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΩΝ, που ήδη έχει κοινοποιηθεί στα σωματεία και επισυνάπτεται εκ νέου. Ο κατάλογος (τόσο του γηπεδούχου σωματείου όσο και του φιλοξενούμενου σωματείου) συμπληρώνεται παρουσία του Α’ Διαιτητή και μετά το τέλος του αγώνα παραδίδεται από τον Α’ Διαιτητή στον υπεύθυνο της εκάστοτε εγκατάστασης για να γίνει η ιχνηλάτηση τυχόν κρουσμάτων. Σημειώνεται ότι δεν αρχίζει ο αγώνας εάν δεν συμπληρωθούν καταλλήλως οι κατάλογοι των δύο σωματείων.
6. Στην Α ΖΩΝΗ έχουν δικαίωμα να βρίσκονται όσοι αναγράφονται στο φύλλο αγώνα, δηλαδή οι 14 αθλητές ανά σωματείο, ο προπονητής κάθε σωματείου, μόνο ένας αξιωματούχος ομάδας (π.χ. εκπρόσωπος ή έφορος, ή στατιστικολόγος), οι διαιτητές (δύο ή ένας ανάλογα με την ηλικιακή κατηγορία) και ο ιατρός αγώνα, όλοι υποχρεωτικά με μάσκες, πλην των προπονητών, των αθλητών και των διαιτητών.
7. Στη Β ΖΩΝΗ, με μέριμνα του γηπεδούχου σωματείου, δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται κανείς,καθώς οι αγώνες είναι κεκλεισμένων των θυρών.
8. Καταργείται το μέτρο των διακριτικών (σαλιάρες) κατά τη διάρκεια του αγώνα για τουςαναπληρωματικούς παίκτες
9. Απαγορεύονται οι εναγκαλισμοί κατά τους πανηγυρισμούς στην επίτευξη τέρματος και οι χειραψίες πριν την έναρξη κάθε αγώνα. Απαγορεύεται επίσης το φτύσιμο από τους ποδοσφαιριστές.
10. Κατά την ανάπαυλα ο υγειονομικός υπεύθυνος του γηπεδούχου σωματείου είναι υποχρεωμένος να απολυμάνει σχολαστικά τον πάγκο από τον οποίο φεύγει η ομάδα του και τον πάγκο στον οποίο πηγαίνει, όπου πριν βρίσκονταν οι αθλητές του αντίπαλου σωματείου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στα ανοιχτά γήπεδα λόγω των καιρικών παραγόντων, είναι αναγκαία η αλλαγή πλευρών στο ημίχρονο ανάμεσα στις δύο ομάδες.
11. Μετά από κάθε αγώνα ο υπεύθυνος της εγκατάστασης (Δήμος ή ιδιώτης), υποχρεούται να προβεί σε απολύμανση, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για καθαρισμό και απολύμανση
μη υγειονομικών χώρων.
12. Τα αποδυτήρια δεν λειτουργούν με μέριμνα του υπεύθυνου του αθλητικού κέντρου.

Γ. ΛΟΙΠΑ
 ΚΡΟΥΣΜΑ COVID-19: Σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος, ακολουθούνται όλες οι από τον ΕΟΔΥ προβλεπόμενες διαδικασίες και οι σχετικές οδηγίες της ΓΓΑ για διαχείριση περιστατικού
COVID-19.
 ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ: Συνεχείς συστάσεις της Ένωσης προς τα σωματεία για τήρηση των υγειονομικών κανόνων από όλους τους εμπλεκομένους, ώστε η τρέχουσα αγωνιστική σεζόν να κυλήσει με όσο το δυνατόν πιο ομαλό τρόπο.
 ΑΠΟΝΟΜΕΣ: Για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο δεν θα πραγματοποιούνται απονομές. Οι εκπρόσωποι των σωματείων θα παραλαμβάνουν μετάλλια και έπαθλα, ανέπαφα από τη Γραμματεία της Ένωσης ή ανέπαφα μετά το τέλος των τελικών αγώνων από ειδικό χώρο.
 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ: Όπου αυτές κριθεί απαραίτητο να πραγματοποιηθούν (π.χ. πριν από τελικές φάσεις), θα γίνονται παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής Πρωταθλήματος & Κυπέλλου και ενός εκπροσώπου από κάθε διαγωνιζόμενο σωματείο.

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ:
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ – ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ – ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΚΕΡΚΙΔΑΣ (μόνο για κλειστά)