Ειδήσεις

"Βελτίωση παικτών και δημιουργία νέας γενιάς"

cobraneo.jpg

Ο προπονητής της Κόμπρα, Σταύρος Ράπτης, μίλησε στο 5x5hellas για το νέο πρωτάθλημα, τους στόχους της ομάδας του και τις δικές του φιλοδοξίες

Ο προπονητής της Κόμπρα, Σταύρος Ράπτης, μίλησε στο 5x5hellas.gr και αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέροντα ζητήματα που απασχολούν το ποδόσφαιρο σάλας στη χώρα μας. Αναφέρθηκε στο format του νέου πρωταθλήματος, στους στόχους της ομάδας του Βύρωνα, στο πλάνο που θα ακολουθήσει, στην ανάγκη για στήριξη του futsal στην Ελλάδα, ενώ τόνισε πως θέλει να συμβάλει στο να βγει η νέα φουρνιά φουτσαλιστών.

Πώς κρίνεις το format του νέου πρωταθλήματος με 14 ομάδες τη νέα σεζόν;

"Το format με 14 ομάδες έχει θετικά όπως τα πολλά παιχνίδια και ο ανταγωνισμός πολλών ομάδων για την παραμονή και την είσοδο στη Β' Φάση.  Όμως θα πρέπει να βρεθούν οι ημερομηνίες για να χωρέσουν στα παιχνίδια. Προσωπικά θεωρώ πιο "δίκαιο" να αγωνιστούν όλες οι ομάδες μεταξύ τους εντός κι εκτός έδρας σε κανονική διάρκεια 26 αγωνιστικών. Μετά μπορούν οι κορυφαίες του βαθμολογικού πίνακα να συνεχίσουν στην Β' φάση είτε με τη μορφή play off (την θεωρώ επίσης πιο "δίκαιη" και θεαματική) είτε σε μίνι πρωτάθλημα".

Εφόσον το 2021-22 πάμε σε πρωτάθλημα δέκα ομάδων, πόσο εφικτό είναι για την Κόμπρα να διεκδικήσει την παραμονή της του χρόνου;

"Θεωρώ ότι με το νέο format και αν όντως πέφτουν 5 ομάδες από τις 14, σχεδόν οι μισές θα έχουν όπως κι εμείς θα έχουν σαν πρώτο στόχο την παραμονή. Το πόσο εφικτό είναι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά εγώ από τη μεριά μου και οι παίκτες μου θα δώσουμε το 100% για να πετύχουμε τον στόχο".

Ποιο είναι το πλάνο για τη νέα χρονιά; Με την υπενθύμιση ότι την προηγούμενη φορά στη μεγάλη κατηγορία η ομάδα δεν τα κατάφερε.

"Έχοντας έρθει στην ομάδα λίγους μήνες μετά τον υποβιβασμό κι έχοντας μελετήσει ξανά τα παιχνίδια του 2018-2019, έχω βρει σε μεγάλο βαθμό τα πράγματα που πρέπει να διορθώσουμε, αγωνιστικά κι εξωαγωνιστικά. Το πλάνο θα βασιστεί πάνω στην φετινή χρονιά. Ο κορμός θα είναι ίδιος, αφού η πλειοψηφία των παικτών έχουν καταλάβει τον τρόπο σκέψης μου και τις απαιτήσεις μου. Οι όποιες προσθέσεις γίνουν, θα είναι για να μας ανεβάσουν επίπεδο (ποιοτικές παρά ποσοτικές). Θα πρέπει να προσαρμοστούμε τακτικά στην μεγάλη κατηγορία, που απέχει πολύ από την 2η στην οποία αγωνιζόμασταν φέτος".

Η αποκέντρωση και το να... απλωθεί το άθλημα παντού και όχι μόνο στην Αθήνα, είναι στόχευση ρεαλιστική και υλοποιήσιμη;

"Το άθλημα όπως και όλος ο ερασιτεχνικός αθλητισμός έχει σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης, πόσο μάλλον ανάπτυξης. Θεωρώ ότι χρειάζονται γερά θεμέλια, δηλαδή οργάνωση κι αναβάθμιση στις ακαδημίες. Εάν μπορέσουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των ατόμων που ασχολούνται με το άθλημα από μικρή ηλικία, τότε τα σωματεία θα δυναμώσουν οικονομικά και θα ανεξαρτητοποιηθούν 100%. Δυστυχώς για να γίνει το βήμα στην περιφέρεια και να "απλωθεί" το άθλημα, θα χρειαστούν τουλάχιστον στην αρχή χορηγίες-επιδοτήσεις από φορείς".

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι; Τόσο στο εγγύς όσο και στο απώτερο μέλλον...

"Για την χρονιά που μας έρχεται θα ήθελα μετά τα πρωτόγνωρα περιστατικά φέτος, να ολοκληρωθεί η χρονιά με την παραμονή της ομάδας μου. Εάν επιτευχθεί πιο σύντομα και μαθηματικά η παραμονή, τότε θα επαναπροσδιορίσουμε τον στόχο μας. Για το απώτερο μέλλον, θα πω ότι θέλω να βοηθήσω από την θέση μου όσο μπορώ το άθλημα. Είτε αυτό σημαίνει προσέλκυση και βελτίωση παικτών, είτε δημιουργία της επόμενης γενιάς φουτσαλιστών μιας κι ασχολούμαι και με τις μικρές ηλικίες".